Armoede houdt je klein. Letterlijk

Tim ‘S Jongers, ‘Armoede houdt je klein. Letterlijk’, https://decorrespondent.nl/13898/armoede-houdt-je-klein-letterlijk/5150307553512-fe8a1eaa, De Correspondent (11 november 2022)

Arme mensen erváren niet alleen jarenlang slechte gezondheid, ze worden ook daadwerkelijk eerder ziek én gaan eerder dood. En voor wie denkt dat daarmee de kous af is: slechte gezondheid door slechte levensomstandigheden werkt generaties door. (…) Je postcode lijkt belangrijker voor je gezondheid dan je erfelijke code. (…) Zelfs in de buik houdt armoede ons (…) al klein. (…) Kinderen die opgroeien in armoede lopen een grote kans om blootgesteld te worden aan chronische stress. (…) Kinderen die verregaand te maken hebben gehad met early-life stress, hebben vaker verstoorde hormoonhuishoudingen en immuunsystemen, en gaan op cognitief en sociaal-emotioneel niveau disfunctioneren. (…) Je kunt de armoede verlaten, maar de armoede verlaat jou nooit.