De moed om jezelf te zijn in een uniforme wereld

Michiel van der Pols, ‘De moed om jezelf te zijn in een uniforme wereld’, https://www.afhangen.com/post/de-moed-om-jezelf-te-zijn-in-een-uniforme-wereld, Afhangen.com (5 november 2022)

Thuis liet hij zijn emoties niet zien, deed hij wat hij dacht dat moest gebeuren, hielp hij mee in het drukke huishouden en hield hij steeds vaker zijn mond. In die onveilige situatie thuis verhardde hij en leerde hij het af om zichzelf te uit te spreken en voor zichzelf te staan. (…) Hij sprak zich dan ook op het werk vaak niet uit, deed het werk wat gedaan moest worden en paste zijn gedrag op de militaire cultuur aan. Jarenlang verstopte Chris zijn onzekerheid achter hardheid, zijn sterkte lijf en het tonen van gedrag zoals dat van hem verwacht werd. (…) Toen hij uiteindelijk leidinggevende werd, was hij hard en directief. Hij wist niet beter. (…) Met zijn harde gedrag en het beschermen van zijn gevoel heeft hij als kind geprobeerd negatieve emoties te voorkomen en te overleven. Dat is hem goed gelukt! Nu als volwassen kerel, echtgenoot en vader van twee jonge kinderen krijgt hij echter met ditzelfde gedrag juist wat hij destijds had willen voorkomen. Hij raakt kwijt wat hem het meest dierbaar is en dat raakt hem tot in zijn kern. (…) Moed is angst voelen, maar toch je hart volgen. (…) Die angst mag ruimte maken voor vertrouwen in zichzelf. Met het laten zakken van zijn schild heeft hij de wereld nog veel meer te bieden.