Positief taalgebruik arts vermindert angst bij patiënten met ALK

Redactie, ‘Positief taalgebruik arts vermindert angst bij patiënten met ALK’, https://www-ggznieuws-nl.cdn.ampproject.org/c/s/www.ggznieuws.nl/positief-taalgebruik-arts-vermindert-angst-bij-patienten-met-alk/amp/, GGZ Nieuws (3 november 2022)

Deze patiënten voelen zich vaak onbegrepen. Met hun taalgebruik en woordkeuze hebben artsen invloed op hoe angstig patiënten zijn na een consult. (…) Het is goed om in je taalgebruik ruimte te creëren voor ideeën van de patiënt. Dus in plaats van zeggen “er is een duidelijke relatie tussen emotionele problemen en dit soort klachten” kun je beter vragen “denk je dat de relatie met jouw zoon invloed heeft op jouw klachten?” Zo nodig je patiënten uit om mee te praten. (…) Het is vooral belangrijk dat artsen zich bewust zijn van de invloed die hun taalgebruik heeft op het verloop van het gesprek en op hoe patiënten zich daarna voelen.