We zijn gaan geloven dat het geluk maakbaar is

Willem Pekelder, ‘We zijn doorgeschoten. We zijn gaan geloven dat het geluk maakbaar is’, https://volzin.nu/we-zijn-doorgeschoten-we-zijn-gaan-geloven-dat-het-geluk-maakbaar-is/, VOLZIN (31 december 2021)

Het streven naar geluk is des mensen, en van alle tijden. Met dit verschil: vroeger was het leven veel moeilijker met zijn oorlog, honger en kindersterfte. De moderniteit heeft veel veiligheid en materiële voorspoed gebracht die ons leven beter maken. Ik ben wat dat betreft absoluut een vooruitgangsdenker. Maar we zijn doorgeschoten. We zijn gaan geloven dat het geluk maakbaar is. De noodlottigheid die vroeger, in zijn goddelijkheid, alles bepalend was, lijkt nu helemaal verdwenen. Als een ramp toeslaat, zoals corona, weten we ons geen raad, terwijl veel van het leven ons toch simpelweg overkómt. (…) We lijken zo obsessief met geluk bezig dat we pillen en therapeuten nodig hebben om ons leven vol te houden. (…) Het is onvermijdelijk dat we zo nu en dan struikelen en door het slijk waden. Ook iemand die veel geluk heeft, zit soms met gedoe. Ziet u dat ongeluk bij uw naaste, wel reik hem dan de helpende hand. Dat is een ethische plicht. (…) Niet hooggevoeligheid is het probleem, maar laaggevoeligheid. Ik koester gevoelige mensen, want zij zijn de kanariepietjes in de kolenmijn. Zij hebben in hun kwetsbaarheid als eerste door waar het lastig is in de wereld. We moeten zorgvuldig naar hen luisteren.

Zoeknaam

Dirk De Wachter