Hoe cijfers de motivatie van leerlingen om zeep helpen

Johannes Visser, ‘Hoe cijfers de motivatie van leerlingen om zeep helpen’, https://decorrespondent.nl/14112/hoe-cijfers-de-motivatie-van-leerlingen-om-zeep-helpen/5229611468928-9e7c2450, De Correspondent (11 januari 2023)

Vraag tieners waarom ze naar school gaan, en ze zeggen: omdat het moet, om een diploma te halen, om goede cijfers te halen en om rijk te worden – allemaal redenen die ‘van buiten’ komen en niet om het leren zelf draaien. Wat ze niet zeggen: om zo veel mogelijk te leren, om vloeiend Duits te spreken, om de wereld te ontdekken, om alles te weten over natuurkunde. (…) Naarmate kinderen langer naar school gaan, verliezen ze hun ‘intrinsieke motivatie’. (…) Die afnemende intrinsieke motivatie van leerlingen is deels te verklaren door de cijferdictatuur in het onderwijs, waarin een leerling per schooljaar 146 (!) cijfers kan krijgen. (…) Cijfers worden door leerlingen niet ervaren als een manier waarop een leraar feedback geeft die hun laat zien waar ze goed in zijn of waar ze beter in kunnen worden, maar als een middel waarmee een leraar druk uitoefent om iets gedaan te krijgen en die leerlingen vooral laat weten waar ze staan ten opzichte van anderen. (…) Is iets niet voor een cijfer, dan ontspannen leerlingen. Voor de ene leerling betekent die ontspanning (…) dat zij stopt met luisteren, maar voor de andere leerling is het juist het begin van iets.