Van labelen naar compassie

Roanne van Baren, ‘Van labelen naar compassie: Hoe onze emotionele wonden ons kunnen verbinden’, https://maatschapwij.nu/blogs/mentale-gezondheid-labelen-naar-compassie/, MaatschapWij (2 januari 2023, oorspr. 9 september 2021)

We hebben de labelcultuur met beiden handen aangegrepen (…) zodat we kunnen ontsnappen aan het gevoel dat we gefaald hebben. (…) Die strategie is begrijpelijk in een prestatiegerichte samenleving. Maar het maskeert het onderliggende probleem van labelen: we pathologiseren en beschamen dat wat menselijk is. (…) Wat we abnormaal noemen is eigenlijk een normale reactie op een abnormale cultuur. (…) Misschien hebben we geen labels nodig, maar het inzicht dat wij mensen een complexe combinatie zijn van de dingen die in onze levens hebben plaatsgevonden en de manier waarop wij en anderen hierop gereageerd hebben.