Mensen worden – letterlijk – steeds koeler

Caroline Kraaijvanger, ‘Mensen worden – letterlijk – steeds koeler en nieuw onderzoek kan mogelijk verklaren waarom’, https://scientias.nl/mensen-worden-letterlijk-steeds-koeler-en-nieuw-onderzoek-kan-mogelijk-helpen-verklaren-waarom/, Scientias (30 januari 2023)

Een normale lichaamstemperatuur ligt (…) officieel rond de 37 graden. Maar in de praktijk is het zo dat de basistemperatuur van mens tot mens nog behoorlijk kan verschillen. Wel weten we dat mensen vandaag de dag door de bank genomen ‘koeler’ zijn dan vroeger; sinds 1860 is de gemiddelde lichaamstemperatuur van mensen dalende. (…) Hoewel we zeker nog niet hebben bewezen dat veranderingen in het microbioom de afname in onze lichaamstemperatuur kunnen verklaren, denken wij dat dat wel een redelijke hypothese is.