Psychologen en psychiaters willen af van DSM-5 als kassabonnetje voor de verzekering

Redactie, ‘Psychologen en psychiaters willen af van DSM-5 als kassabonnetje voor de verzekering’, https://pointer.kro-ncrv.nl/psychologen-en-psychiaters-willen-af-van-dsm-5-als-kassabonnetje-voor-de-verzekering, Pointer, kroncrv, NPO (03 februari 2023)

Hoe kijken psychologen en psychiaters aan tegen de rol van de DSM-5 als leidraad voor de financiering en behandelingen in de GGZ? Dat vroeg Pointer aan ruim 140 psychologen en psychiaters van diverse zorginstellingen. Zo’n 88 procent van de zorgprofessionals vindt dat die rol te groot is. (…) Het is heel pijnlijk om te zien dat het aantal stoornissen steeds groter is geworden, terwijl we als mens niet zijn veranderd. (…) Veel zorgprofessionals wijzen op de ‘stigmatiserende rol’ van de DSM-5, het ‘hokjesdenken’ en het ‘labels’ plakken’.