Deze leraar geeft geen cijfers meer

Johannes Visser, ‘Deze leraar geeft geen cijfers meer’, https://decorrespondent.nl/14196/deze-leraar-geeft-geen-cijfers-meer/5260740108624-da0c8729, De Correspondent (15 februari 2023)

Toen zag ik dat het leerlingen alleen maar om dat cijfer gaat en niet om wat dat cijfer betekent, niet om de kennis die nodig is om dat cijfer te halen. Ze raffelden hun werk af, schreven huiswerk van elkaar over, en als de bel ging en ze hun werk nog niet af hadden, dan maakten ze het thuis niet af. Waarom niet? Omdat het toch niet voor een cijfer is. (…) Dus moest ik m’n leerlingen op een andere manier duidelijk maken dat iets zinvol is. En ik denk dat de grootste blokkade daarvoor dat cijfer was. Je kunt op je kop gaan staan, maar als er uiteindelijk een cijfer moet worden gegeven dan is dat het belangrijkste. Dat komt op het rapport, daarvoor krijg je een tientje van je oma, daardoor word je al dan niet besproken op de rapportvergadering en daardoor moeten je ouders op gesprek komen. (…) Geen cijfers geven kost verschrikkelijk veel tijd. Boek weg, leerdoelen maken, dat is enorm tijdrovend. Daar komen die cijfers denk ik ook vandaan: ze zijn een heel makkelijke, overzichtelijke manier om een bepaalde rangorde aan te brengen in de totale wirwar die je elke dag voor je neus hebt. Dat is heel handig, maar het zou niet het einddoel moeten zijn.