Doe eens iets aardigs

Sanne Blauw, ‘Doe eens iets aardigs: dat betekent meer dan je denkt’, https://decorrespondent.nl/14227/doe-eens-iets-aardigs-dat-betekent-meer-dan-je-denkt/5272228058988-867cc260, De Correspondent (21 februari 2023)

Het wordt ook wel een ‘random act of kindness’ genoemd, zo’n actie die aardig bedoeld is en waar je niks voor terug verwacht. (…) Een nieuwe studie laat zien dat we het effect van iets aardigs doen flink onderschatten. (…) Of ze nu studenten een kaartje aan een bekende lieten sturen, bij een klimmuur mensen een cupcake weg lieten geven, of in een stadscentrum mensen een cadeautje uit lieten kiezen voor een ander – telkens onderschatten deelnemers hoe groot de impact van hun actie op de ander was. Ook realiseerden ze zich niet hoezeer hun actie ervoor zorgde dat de ander op diens beurt ook aardiger was – die besmettelijkheid dus. (…) Een andere recente studie – over spontaan contact opnemen met iemand – vond ook dat mensen stelselmatig onderschatten wat het betekent voor een ander.