We denken niet alleen met onze hersenen, maar ook met de wereld om ons heen

Wouter van Noort, ‘We denken niet alleen met onze hersenen, maar ook met de wereld om ons heen. We zijn geen afgeschermde individuen.’, https://www.linkedin.com/posts/woutervannoort_we-denken-niet-alleen-met-onze-hersenen-activity-7029351363394351104-Um0t, Wouter van Noort journalist @ NRC via LinkedIn (februari 2023)

We krijgen constant berichten over wat er in ons lichaam gebeurt, sensaties die we kunnen bijwonen of negeren. (…) Toch (…) staan we erop dat de hersenen de enige locus van denken zijn, een afgesloten ruimte waar cognitie plaatsvindt, net zoals de werking van mijn laptop is verzegeld in de aluminium behuizing (…) Paul’s visie is dat we minder als gegevensverwerkende machines zijn en meer als zachte weekdieren, die signalen van binnenuit en van buitenaf oppikken en onszelf dienovereenkomstig transformeren.

Zoektermen

The Extended Mind

Annie Murphy Paul