Hoe gevoelig ben je voor andermans emoties?

Marloes Zevenhuizen, ‘Hoe gevoelig ben je voor andermans emoties?’, https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/hoe-gevoelig-ben-je-voor-andermans-emoties/, Psychologie Magazine, WPG Uitgevers (20 april 2018)

Hoe gevoelig ben jij afgesteld voor tweedehands emoties? (…) Geraakt worden door de emoties van anderen wordt in de psychologische literatuur emotional contagion, ‘emotionele besmetting’, genoemd. (…) Wanneer we met iemand praten, hebben we automatisch de neiging om zijn of haar gezichtsuitdrukking, gebaren, stemgeluid en houding te kopiëren. (…) Als anderen lijden, lijd je zelf ook. (…) Freud noemde dat overdracht. (…) Het besef dat het de tweedehands emoties zijn die je van streek maken, is de belangrijkste stap in het tegengaan van de negatieve gevolgen van emotionele besmetting. (…) We zijn overigens niet voor ieders emoties even ontvankelijk. Hoe sterker onze band met iemand, hoe groter de kans dat we zijn of haar emoties kopiëren. (…) Emotionele besmetting is (…) een voorwaarde voor empathie, nodig om met anderen te kunnen meeleven.