Haptotherapie brengt je in balans

Fleur Baxmeier, ‘Haptotherapie brengt je in balans – Effectief bij stressklachten en vermoeidheid’, https://www.gezondheidsnet.nl/stress-en-burn-out/haptotherapie-brengt-je-in-balans, Gezondheidsnet, Roularta Media Nederland BV (6 maart 2023)

Voelen is een woord dat we de hele dag door ­gebruiken, maar in veel gevallen voelen we helemaal niet zo veel. We zijn vaak op de automatische piloot bezig: opstaan, naar je werk, boodschappen doen, zorgen voor anderen, opruimen, naar bed. Onderwijl piekeren we over iets wat op kantoor is voorgevallen, welke klusjes in huis vandaag nog moeten worden afgevinkt, wat er morgen weer op het programma staat. We zijn hoofden op pootjes die het contact met ons lijf een beetje zijn kwijtraakt. De signalen die ons lichaam ons geeft, komen daardoor lang niet altijd bij ons binnen. (…) Haptotherapie is binnen de psychologie een vrij nieuwe stroming. De basis werd in de jaren vijftig van de vorige eeuw gelegd door Frans Veldman. Hij ontdekte dat je lichamelijke en geestelijke spanningen bij mensen kunt laten verdwijnen door ze op een specifieke manier aan te raken. De therapie die hij ontwikkelde is gebaseerd op de filosofie van lichamelijk contact en wordt wel omschreven als een wetenschap die de verschijnselen van menselijke interactie bestudeert en beschrijft. (…) Globaal kun je zeggen dat je na een sessie bij een haptotherapeut de deur uit moet gaan met het gevoel dat je dichter bij jezelf bent gekomen.