Aanwezig zijn in de niet-oplossing is de essentie van de zorg

Redactie, ‘Dirk de Wachter: ‘Aanwezig zijn in de niet-oplossing is de essentie van de zorg’, https://www.rinogroep.nl/nieuws/668/dirk-de-wachter-‘aanwezig-zijn-in-de-niet-oplossing-is-de-essentie-van-de-zorg’.html#, RINO Groep (9 maart 2023)

De Wachter daagt hulpverleners uit om een andere benaderingswijze aan te nemen, waarbij de zorgbehoevende groot en in zijn eigen kracht benaderd wordt. Als gelijke. (…) De ggz wordt verweten dat ze geen technische oplossingen hebben. Maar inzetten op dat het bestaan een beetje geleefd moet worden, is wat we (…) moeten doen. (…) Van je noodlottige traject je doel maken. Dat is thuiskomen in jezelf. (…) Hoe meer we weten, hoe bescheidener we moeten worden in het beheersen van wat dat weten zou geven. (…) Niet kijken naar de ander als anders, de uitzondering, de afwijking. Maar omarm het mysterie van de ziel, de vrijheid achter het niet-begrijpen. (…) Psychische zorg is hoop zonder belofte; het samen kunnen dragen van de lastigheid van dingen die niet goed gaan.