De DSM duwt mensen in een hokje

Mariska Tjoelker, ‘De DSM duwt mensen in een hokje’ – Interview met psychiater Jim van Os’, https://www.plusonline.nl/psychische-klachten/de-dsm-duwt-mensen-in-een-hokje, plus, Roularta Media Nederland (27 maart 2023)

Door de manier waarop psychologen en psychiaters de diagnose stellen, missen we het belangrijkste: wat is de context van dat lijden, wat zit erachter? Psychologen en psychiaters stellen een diagnose op basis van een boek, het handboek DSM oftewel de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, waarvan nu het vijfde deel wordt gebruikt. Voor elke psychische stoornis bestaat een lijst met critera. (…) We weten nu dat psychisch lijden een heel spectrum aan oorzaken heeft, en op basis daarvan moeten we behandelen. (…) Mensen met schulden komen heel vaak in de ggz terecht. Dat kost miljoenen. Miljoenen die we kunnen besparen als we die schulden oplossen en mensen weer perspectief bieden. We moeten echt af van het medicaliseren van problemen, we moeten focussen op de context.