Erbij blijven juist omdat zorg en hulp ingewikkeld wordt (studiebijeenkomst 15 juni)

Redactie, ‘Erbij blijven juist omdat zorg en hulp ingewikkeld wordt – ook als dwang onvermijdelijk is’, https://www.presentie.nl/agenda/studiebijeenkomst-15-juni-2023-erbij-blijven-juist-omdat-zorg-en-hulp-ingewikkeld-wordt-ook-als-dwang-onvermijdelijk-is/, Stichting Presentie (bezocht op 13 april 2023)

In deze studieochtend zetten we die momenten centraal waarop de zorg of hulpverlening ingewikkeld is geworden, zo ingewikkeld dat de enige optie nog is (of lijkt) om als zorg- of hulpverlener tegen de wens of wil van de cliënt, bewoner, patiënt, pupil of leerling in te gaan. Het zijn de momenten dat we er wel een beetje klaar mee zijn omdat al onze inspanningen niet het gewenste effect hebben. (…) In deze studieochtend gaan we over deze momenten nadenken. Hoe kunnen we voorkomen dat we in zulke complexe situaties de ander verlaten? Hoe kunnen we trouw blijven aan de ander en aan onszelf? Hoe kunnen we de situatie minder erg maken? Hoe gaan we om met dwang en onvrijwilligheid?