Van wandelen word je wijs

Alicja Gescinska, ‘Van wandelen word je wijs’, https://www.human.nl/brainwash/lees/2021/mei/alicja-filosoof-wandelen.html, Brainwash, Human, NPO (20 mei 2021)

Een diepzinnig gesprek kan enkel tot stand komen wanneer er voldoende stiltes vallen tussen de woorden en gedachten die gevormd worden. Stiltes geven zuurstof aan gedachten. Ook wandelen heeft die uitwerking: het vult niet enkel onze longen met verse zuurstof. Het vult ook onze hoofden met verse gedachten. (…) Over de positieve correlatie tussen wandelen en denken is al eeuwenlang gefilosofeerd. Al bij de oude Grieken bestond de overtuiging dat wandelen ons wijzer kan maken. Volgens de legende was Aristoteles de wandelende wijsgeer bij uitstek. In de peripatetische school werd de leer van Aristoteles onderwezen in een overdekte wandelgalerij. (…) In elk tijdperk hebben grote geesten geopperd dat wandelen nodig is om beter te kunnen denken. (…) Naast ons algemene lichamelijke en geestelijke welzijn bevordert de stilte-ervaring het denkwerk, de intellectuele arbeid. De reden hiervoor is dat stilte een voorwaarde voor concentratie is, en concentratie een voorwaarde voor elk zinvol scheppen.