Als je het zo druk hebt, waarom verspil je dan zo veel tijd?

Lynn Berger, ‘Als je het zo druk hebt, waarom verspil je dan zo veel tijd?’, https://decorrespondent.nl/14464/als-je-het-zo-druk-hebt-waarom-verspil-je-dan-zo-veel-tijd/63c26d58-4720-0fac-2e74-811fd16c10f0, De Correspondent (10 mei 2023)

Verstrooide tijd is als een zakje chips: vullend, maar zonder voedingswaarde. (…) Dat is ‘een tijd die zo afgeladen is met makkelijke, laagdrempelige prikkels dat hij ertoe neigt alle mogelijke andere activiteiten en gedachten te verdringen’. (…) Dat de ‘nieuwe tijddieven’ uit Silicon Valley zo succesvol zijn, heeft ook te maken met de aard van het beestje. De meesten van ons houden er gewoon van tijd te verstrooien. Chips is lekker! Wegzakken in een aaneenschakeling van Instagramreels of Twittertijdlijnen is bovendien een zeer laagdrempelige vorm van escapisme. (…) Zouden we ze niet liever willen doorbrengen met mensen om wie we geven, denkend aan dingen die er echt toe doen? Zouden we, kortom, niet wat van onze verstrooide tijd willen inruilen voor toegewijde tijd? (…) Dat bereiken is een persoonlijke én een politieke taak.