Stress – herken de fysieke signalen

Anne Pek, ‘Stress – herken de fysieke signalen’, https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/stress-herken-de-fysieke-signalen/, Psychologie Magazine, WPG (17 mei 2023)

De psychische signalen herkennen ze vaak nog wel; dan klagen ze bijvoorbeeld over een opgejaagd gevoel. Maar dat stress zich ook en vooral zelfs als lichamelijke klachten uit, beseffen ze zelden. (…) Het is een zwaar onderschat probleem. (…) Van tijd tot tijd een stresspiek is (…) geen probleem. Integendeel, dat houdt lichaam en geest veerkrachtig. Problematisch wordt het pas als mensen dagelijks zo’n piek voor hun kiezen krijgen. (…) Je hebt (…) een zekere afstand nodig om te zien dat je leven niet in balans is. En dat hebben mensen in stress-situaties niet. Acute stress beïnvloedt het beoordelingsvermogen; je bent zó gefocust op handelen dat er geen ruimte is voor reflectie.

Gegevens

Het stressbeeld – Christina van der Feltz-Cornelis